Meniu Închide

TVA societăți nou înființate

O societate nou înfiintață are doua posibilități din punct de vedere al TVA-ului :

Să rămână neplatitoare de TVA înca de la început, până când aceasta va depași plafonul cifrei de afaceri de 88.500 euro ( echivalentul a 300.000 lei calculate la cursul BNR de la data aderarii ) sau să devină încă de la început plătitoare de TVA.

Dacă la înființare ai decis să ramâi neplătitor de TVA, însa pe parcursul activității tale ai depașit plafonul de 300.000 lei (cifra de afaceri obținuta din vânzari), trebuie să cunoști următoarele aspecte:

1. Când ai depasit plafonul,  în termen de 10 zile începând cu luna următoare, trebuie să depui la ANAF următoarele documente pentru a obține certificat de înregistrare în scopuri de TVA:

  • Declarația 010 completată.
  • Balanța analitică de la începutul anului și până la luna în care s-a depașit  plafonul.
  • O copie după certificatul de înregistrare la ONRC.
  • O copie după cartea de identitate a administratorului.
  • Declarație pe propria răspundere din care să rezulte dacă societatea desfășoară sau nu  activități economice la sediul social, la sediile secundare sau în afara acestora.
  • O copie după contractul de prestari servicii contabile, dacă ai încheiat un contract cu o firmă de contabilitate.

2. Anuntă-ți partenerii de afaceri că ai devenit plătitor de TVA, pentru a-ți actualiza datele despre societatea ta.

3. Facturile de vânzare se vor emite cu TVA, iar la datele societății va trebui să adaugi RO în fața CUI-ului tău.

4. Dacă folosești casă de marcat, va trebui să faci setarile necesare astfel încât pe bonul fiscal să apară și TVA-ul aferent vanzării.

5. În funcție de cum ai optat, pentru TVA lunar sau TVA trimestrial, contabilul  îți va calcula TVA-ul de plată sau TVA-ul de recuperat astfel :

  • Ai TVA de plată, atunci când TVA-ul colectat este mai mare decât TVA ul deductibil, iar prin diferență rezultă TVA de plată către Bugetul de stat.
  • Ai TVA de recuperat, atunci cand TVA-ul colectat este mai mic decat TVA-ul deductibil, iar prin diferență rezult TVA de recuperat de la Bugetul de stat.

Citește și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *